У заповіднику «Тустань», що в селі Урич на Львівщині, з’явилися нові культурні локації: гридниця — простір, що відтворює дух середньовічної фортеці, і окрема кімната для дітей. Також на території пам’ятки вперше представили традиційні страви бойківської кухні.
Журналістів провели новими просторами директор заповідника Андрій Котлярчук, наукові співробітники Нестор Рибчинський і Оксана Стефанишин.
Гридниця: місце, де минуле оживає
Новий експозиційний простір — «гридниця» — став спробою реконструкції середньовічного інтер’єру, де колись могли збиратись воєвода і його дружина. У центрі — дерев’яний стіл із лавами, навколо якого розташовані експонати. Відвідувачі можуть не лише побачити копії археологічних знахідок, а й доторкнутися до них, оцінити їх вагу та фактуру.
— Ми хотіли вийти за межі класичної музейної вітрини. Тут можна взяти предмет у руки, уявити, як він використовувався, — пояснив дослідник Нестор Рибчинський.
Окрема частина гридниці — макет інтер’єрів фортеці: каплиця, зброярня, комора, кухня, кімната для воєводи. Реконструкції виконані на основі наукових досліджень і візуалізують побут фортеці у XV столітті.
Дитяча кімната: історія в руках дитиниНеподалік гридниці облаштували ще один простір — цього разу для наймолодших відвідувачів. Дитяча кімната створена як безпечне, захищене місце, де дитина може відпочити після екскурсії або заглибитися в пізнавальну гру.
— Тут можна побути, побавитись або навіть знайти тишу, якщо це потрібно мамі з маленькою дитиною, — розповіла дослідниця Оксана Стефанишин.
Тут є книги, дерев’яні кубики для побудови фортеці, пристрій для «перебивання» малюнків, а також інтерактивна діорама — з прихованим «вікном у минуле», де діти потрапляють у середньовічну Тустань. Кнопки дозволяють вмикати «день» і «ніч», занурюючи глядача в атмосферу давнього міста.
Окреме місце в дитячому просторі займає вімельбух — книжка-квест, наповнена деталізованими ілюстраціями й завданнями на уважність. Тут потрібно знаходити персонажів і предмети, що дозволяє в ігровій формі ознайомитися з історією фортеці.
З історією — не лише на слух, а й на смакРодзинкою дня стала презентація бойківської кухні, яку провів дослідник і краєзнавець Андрій Німець. Гостям запропонували скуштувати традиційні страви: книші, лиганці, зелений борщ, запечені ребра, а на десерт — ябчанку. За словами Андрія Котлярчука, це — новий напрямок у розвитку локації, адже туристи не раз запитували, де можна скуштувати справжньої місцевої кухні.
— Ми давно відчували потребу доповнити культурний простір гастрономічним елементом. Відтепер наші гості зможуть не лише побачити, як жили бойки, а й відчути смак їхнього повсякденного життя, — зазначив директор заповідника.